Tort czekoladowo- kokosowy z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt czekoladowy

  • jajka

    7 szt
  • cukier

    7 łyżek
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Blat kokosowy

  • kokos

    20 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • białka

    4 szt
  • krem czekoladowy

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • kakao ciemne

    3 łyżki
  • masło

    25 dkg
  • mąka pszenna

    10 dkg
  • woda

    100 ml
  • cukier puder

    0,5 kg
  • masa marcepanowa

    5 dkg
  • margaryna

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt czekoladowy
Ubić białka dodać cukier,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiać przez sitko)powoli dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st.
Zimny biszkopt przekroić poziomo na dwie części.
Blat kokosowy
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać kokos i wymieszać.Upiec w tej samej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia )co biszkopt.
Krem czekoladowy
Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ubitej masy dodać czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas mieszając.
Masa marcepanowa
Wodę i margarynę zagotować,dodać mąkę i trzymając na ogniu mieszamy aż masa będzie odchodzić od garnka(tak jak ciasto na karpatkę).Wystudzoną masę zagniatamy z cukrem pudrem (dodając stopniowo).Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.Masa powinna być plastyczna i nie kleić się do rąk.Rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem.
Warstwy tortu
Biszkopt czekoladowy,część kremu,blat kokosowy,część kremu czekoladowego,biszkopt czekoladowy.
Tort pokryć rozwałkowaną masą marcepanową i udekorować różyczkami z masy marcepanowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 23.07.2014 10:02
śliczny torcik
Łucja 17.04.2013 09:22
piękny!!!!
IZABELA29 06.04.2013 21:07
zawsze robiłam z tego przepisu masę ale taka bialutka mi nigdy nie wyszła
Emilia21 04.02.2012 10:13
mmmm
Emilia21 04.02.2012 10:13
mmmm
SyMiki 28.10.2011 20:26
śliczny i napewno pyszny, uwielbiam marcepan
FAFIK 24.08.2011 06:53
Piękny :)
Anna146 19.08.2011 07:20
dekoracja tego tortu jest po prostu cudowna
Anna169Hosz 15.07.2011 06:07
Elegancki:)
Natalia37 22.06.2011 15:36
cudownie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat