tort czekoladowo kawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    1 szlanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    1 paczka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kawa

    1 (mielona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt : Białka ubić z cukrem na sztywno , a następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temp 200°C ok. 20 min.
Chłodny biszkopt wyjąć, przekroić na dwie części.
Krem : Utrzeć masło z cukrem dodać żółtka i cukier waniliowy wymieszać. Do masy dodać po łyżce zmielonej kawy i kakao a następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowanym kremem, ale nie całym przesmarować jeden kawałek biszkoptu i położyć na nim drugi.
Pozostałym kremem smarujemy tort dookoła i na górze Zdobimy według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat