Tort choinki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Taki tort z choinkami będzie na pewno ciekawym pomysłem na Boże Narodzenie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt x 2:

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • zielony barwnik

    1 szczypta

Krem:

  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    200 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżki
  • woda gorąca

    2 łyżki
  • mleko w proszku

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • wafelki

    3 sztuk
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    150 mililitrów
  • zielony barwnik

    1 szczypta
  • kolorowa posypka

    2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.

2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.

3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.

6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.

7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.

8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.

9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.

10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.

11. Krem dzielimy na dwie części. Jedna musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.

12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.

14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.

15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!

Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 08.01.2019 19:40
Ten tort wygląda pysznie. Gratuluję pomysłu :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:41
Ciekawy torcik z taką dekoracją. Na pewno zaskoczył domowników i nie tylko.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat