Przepis i sposób przygotowania na: Tort choinki
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
11. Krem dzielimy na dwie części. Jedna musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!