Przepis i sposób przygotowania na: Tort cappuccino - szachy
2. Tak samo jak biszkopty kakaowe przygotowujemy biszkopty cappuccino. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możemy upiec biszkopty z podwójnej porcji, a następnie gdy całkowicie wystygną przeciąć w połowie. Ja jednak wolę upiec je pojedynczo, są wtedy idealne równe i nie kruszą się.
3. Upieczone i wystudzone biszkopty kroimy na 3 kręgi. Wartość średnicy użytej blachy dzielimy na pół i każdą z tych połówek jeszcze na 3 części, np. 24:2=12 cm, 12:3=4cm, szukamy więc naczyń o średnicy 20 cm i 16 cm. Przykładając wybrane naczynia równo od brzegów biszkoptu odcinamy kręgi. Środkowy będzie o największej średnicy. Wycięte kręgi układamy na przemian kolorami. Instrukcja wizualna, mniej skomplikowana pokazana TUTAJ :)
4. Zaparzoną i wystudzoną herbatę mieszamy z likierem i wódką. Mieloną kawę zalewamy 50ml wody i gotujemy do momentu jej wyparowania. Ziarna muszą być miękkie. Śmietankę ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Gotową masę dzielimy na 4 równe części, a następnie dodajemy:
- do jednej części zimne ziarna kawy
- do drugiej części karmel
- pozostałe dwie części łączymy ze sobą i wsypujemy cappuccino.
5. Na tortownicy układamy 1 blat biszkoptu, nasączamy ponczem i wykładamy częścią masy cappuccino, przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy, wykładamy masę karmelową. Na masę karmelową kładziemy biszkopt, nasączamy go i smarujemy masą kawową. Ostatni blat biszkoptu kładziemy na wierzch i również nasączamy ponczem. Brzegi oraz wierzch tortu smarujemy pozostałą masą cappuccino, pozostawiając jedynie ok 4 solidnych łyżek do dekoracji.
UWAGA! Aby wyszła szachownica, należy układać biszkopty naprzemiennie - rant kawowy - rant cappuccino - rant kawowy - rant cappuccino.
6. Płatki migdałowe prażymy i BARDZO DOKŁADNIE studzimy. Jeżeli będą choć trochę ciepłe, rozpuszczą masę. Gdy płatki będą już odpowiednie, obkładamy nimi boki tortu. Chcąc zrobić figurki szachowe, należy wydrukować wybrany przez siebie wzór szachów, przyłożyć do niego papier do pieczenia i obrysować linie roztopioną czekoladą. Tak przygotowane formy wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby porządnie zastygły. Gdy będą gotowe, przekładamy je delikatnie pęsetką cukierniczą na tort. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Torcik dekorujemy wg uznania.
SMACZNEGO :-)