Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z truskawkami
1. Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
2. Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.
Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.
3. Przygotowanie krem:
Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.
4. Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.
Krem przechowujemy w lodówce.
5. Przygotowanie sosu truskawkowego:
250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.
6. Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Tort przechowujemy w lodówce.