Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na beze
-
białko
6 szt (duże jajka) -
cukier
300 g -
cukier brązowy
50 g -
biały ocet winny
1 łyżeczka -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta
Składniki na krem
-
śmietana kremowa 36%
400 ml -
serek mascarpone
500 g -
cukier puder
5-6 łyżek -
truskawki świeże
400 g
Dodatkowo
-
truskawki świeże
500 g -
sok z cytryny
1/2 szt -
cukier puder
3-4 łyżki -
cukier puder
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.
Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.
Przygotowanie krem:
Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.
Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.
Krem przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.
Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Tort przechowujemy w lodówce.
Komentarze (35)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (25)