Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na beze

  • białka

    6 szt (duże jajka)
  • cukier

    300 g
  • cukier brązowy

    50 g
  • biały ocet winny

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na krem

  • śmietana kremowa 36%

    400 ml
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    5-6 łyżek
  • truskawki świeże

    400 g

Dodatkowo

  • truskawki świeże

    500 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.

Przygotowanie krem:
Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.

Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Krem przechowujemy w lodówce.

Przygotowanie sosu truskawkowego:
250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.

Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.

Tort przechowujemy w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

24.07.2016 21:01
jak z najlepszej cukierni

iziona

11.06.2016 20:52
Deser jak marzenie :)

gusia1000

10.06.2016 20:05
Smaczny tort.

ben-ka

10.06.2016 15:15
Rewelacja !!!

Franciszek

10.06.2016 12:37
dobry do kawy

IZABELA29

10.06.2016 09:28
pewnie bardzo smaczny cudnie wygląda

Krystyna32

10.06.2016 08:46
bardzo apetyczny

Ola1984

10.06.2016 08:44
Jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam :) Uwielbiam :)

smerfetka79

09.06.2016 23:52
Wygląda baardzo dostojnie:)

Iwusia

09.06.2016 22:48
wspaniały torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat