Tort bezowy straciatella

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4
  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

  • śmietana 30%

    300 ml
  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i gładka(kilka minut).Dużą blachę wyłożyc papierem i narysowac na nim 3 okręgi ok 20 cm średnicy. Masę bezową rozłożyć na okręgach, jeśli zostanie trochę masy można ułożyć w wolnym miejscu na blasie i upiec małe beziki, które posłużą do dekoracji:) Piec ok 60 min w temp 140 stopni. Śmietane ubić na sztywno.Czaekolade zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodac lekko przestudzona do śmietany. Jak masa zacznie tężeć przełożyc nią blaty bezowe, łącznie z wierzchem.posypac czekolada i pokruszonymi bezami:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 23.04.2012 23:00
mniam rewelacja!;D
1j1o1l1a1 28.11.2011 15:38
ależ pyszota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat