tort bezowy Pavlova z kiwi i kremem miętowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 szt
  • cukier

    300 g
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mięta

    do smaku
  • kiwi

    4 szt
  • kremówka

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:bezowe blat
Białka ubijam na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
krem
Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję aromat miętowy.Liście świeżej mięty rozdrabniam w blenderze z kilkoma kroplami aromatu miętowego, następnie dodaje do masy. Plasterek kiwi kroje w kostkę i dorzucam do masy.
Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
Wierzch dekoruję plasterkami kiwi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 07.12.2016 08:43
mega apetyczne
Milena 27.07.2016 08:15
Pięknie wygląda :)
Klausia 06.12.2015 19:02
wygląda wspaniale
msmariusz 22.11.2015 21:54
z kiwi nieziemsko wygląda
agaK. 13.07.2015 16:19
O, krem miętowy brzmi pysznie. W ogóle ładnie się prezentuje.
Kasiaaa 06.05.2015 23:22
Piękny tort :)
Ania96 10.10.2014 13:40
uwielbiam bezy!taki tort na pewno by mi smaował
Ada-Gaba 02.09.2014 22:12
wspaniały i pyszny torcik : )
Dorian 10.05.2014 21:09
pieknie wyglada
BernadettaP 02.05.2014 08:40
Fajne połączenie smaków na przełamanie słodkości bezy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat