Tort a'la sernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • jajko

    6 sztuka
  • jogurt morelowy

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 opakowanie
  • cukier

    0,5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i robimy kruszonkę. Na koniec dodajemy jedno żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo jogurt morelowy (powinien być gęsty). Na koniec dodajemy budynie śmietankowe oraz ubite na sztywno białka. Mieszamy teraz delikatnie szpatułką.
Ciasto (2/3) ścieramy na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną masłem tortownicę. Wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto (1/3). Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał3 23.02.2013 17:14
mniam mniam
Boska_Agatka 23.02.2013 17:07
super
msmors 23.02.2013 16:25
ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat