Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Torcik z truskawkami i rabarbarem

5.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja
2 szt
cukier
1/3 szklanki
mąka pszenna typ 450
1/3 szklanki
mąka ziemniaczana
1 lyzka

masa owocowa

truskawki
250 g
rabarbar
200 g
cukier
4 lyzki
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 lyzeczki
Sklep Prymat
serek mascarpone
150 g
śmietana 30%
200 g

masa mleczna

masło
100 g
cukier puder
6 lyzek
jogurt grecki
300 g
mleko w proszku
2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z truskawkami i rabarbarem

Kroki postępowania

1

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze zmiksować.
Krok 1 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
2

Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Wylać do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut.
Krok 2 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
3

Wystudzić, oderwać papier.
Biszkopt ułożyć w tortownicy wyścielonej czystym papierem.
Krok 3 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
4

Masa owocowa:
Opłukane truskawki, bez szypułek, wrzucić do rondelka. Dodać posiekany rabarbar i cukier. Zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać. Zmiksować blenderem na mus. Przestudzić.
Krok 4 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
5


Śmietanę i mascarpone ubić razem, dodać wystudzoną masę owocową, wymieszać.
Krok 5 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
6

Wylać na biszkopt, wyrównać. Schłodzić.
Krok 6 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
7

Masa mleczna:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodawać na zmianę: trochę jogurtu i trochę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie.
Krok 7 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto
8
Wyłożyć na zastygniętą masę owocową. Wyrównać. Wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami
Krok 8 - Torcik z truskawkami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 17.06.2015 07:30
U Ciebie bardzo truskawkowo.
Aannkaa82 16.06.2015 21:45
Baaardzo apetyczny :)
Łukasz15 16.06.2015 20:53
Naprawdę dobry
Bernadeta1 16.06.2015 20:39
na pewno bardzo smaczne ciasto
Agata3 16.06.2015 20:03
noo aż ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak