Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z truskawkami i rabarbarem
Kroki postępowania
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze zmiksować.
Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Wylać do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut.
Wystudzić, oderwać papier.
Biszkopt ułożyć w tortownicy wyścielonej czystym papierem.
Masa owocowa:
Opłukane truskawki, bez szypułek, wrzucić do rondelka. Dodać posiekany rabarbar i cukier. Zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać. Zmiksować blenderem na mus. Przestudzić.
Śmietanę i mascarpone ubić razem, dodać wystudzoną masę owocową, wymieszać.
Wylać na biszkopt, wyrównać. Schłodzić.
Masa mleczna:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodawać na zmianę: trochę jogurtu i trochę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie.
Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami