Torcik z racuchów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na racuchy

  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże

    4 dag
  • tłuszcz

    10 dag
  • jajko

    4
  • cukier kryształ

    6 łyżek
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • tłuszcz do smażenia

  • sól

    szczypta

Składniki na nadzienie /dekoracje

  • dżem wiśniowy

  • dżem

    z dynii
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik z racuchów  foto
Mąkę przesiać .Drożdże z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklance mleka . Zostawić na kilka minut by podrosły . potem dodajemy drożdże do mąki , dodajemy utarte jajka z cukrem oraz resztę mleka sól oraz roztopiony tłuszcz . następnie dobrze wyrabiamy ciasto aż ukarzą się pęcherzyki . Zostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Torcik z racuchów  foto
Następnie dajemy na rozgrzaną patelnię ciasto dowolnej wielkości i smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się z obu stron.
Krok 3 - Torcik z racuchów  foto
Następnie po usmażeniu racuchów przekładamy raz dżemem wiśniowym raz dżemem z dyni .
Krok 4 - Torcik z racuchów  foto
Wierzch Torcika posypujemy cukrem pudrem . Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 1 godziny przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 27.03.2015 20:32
dobry i na kolacje
Margo1 25.03.2015 07:21
Super,podoba mi się
Ola1young 16.03.2015 15:17
lubie takie,nawet bardzo ;)
jasiek 16.03.2015 12:51
fajna forma podania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat