Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z sandacza bez skóry i ości
160 g -
białe wino
20 ml -
sok z cytryny
1 szt -
chrzan
40 g -
masło
20 g -
natka pietruszki
5 gałązek -
pomidory koktajlowe
40 g -
szczypior
1 pęczek -
wywar rybny
300 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
15 g -
miód
1 łyżka -
cebula
1 szt -
koper
1 gałązka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
borowiki
20 g -
filet z łososia
160 g -
jajka przepiórcze
4 ugotowane
Przepis i sposób przygotowania Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym
Ryby umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w białym winie, soku z cytryny, soli i białym pieprzu, odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Następnie okrągłą foremką wyciąć kółka (po jednym na porcję) Uformowaną rybę ugotować na parze i pozostawić do wystudzenia.
Ugotowane jajka, odciśnięty chrzan i masło zmiksować tworząc jednolitą masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przygotować wywar rybny, gotując okrawki rybne z włoszczyzną. Żelatynę namoczyć, a następnie połączyć z klarownym wywarem.
Marynowane borowiki i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem i posiekanym koperkiem.
Na porcję sandacza ułożyć mus chrzanowy, a następnie łososia. Powstały torcik udekorować ugotowanym jajkiem przepiórczym, całość skropić lekko stężałą galaretą rybną. Torcik udekorować gałązką szczypiorku i cząstkami pomidorów koktajlowych. Podawać z sosem miodowo-borowikowym.
Komentarze (10)