Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza bez skóry i ości 160 g
białe wino 20 ml
sok z cytryny 1 szt
chrzan 40 g
masło 20 g
natka pietruszki 5 gałązek
pomidory koktajlowe 40 g
szczypior 1 pęczek
wywar rybny 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
miód 1 łyżka
cebula 1 szt
koper 1 gałązka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
borowiki 20 g
filet z łososia 160 g
jajka przepiórcze 4 ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym

Sposób przygotowania:
Ryby umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w białym winie, soku z cytryny, soli i białym pieprzu, odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Następnie okrągłą foremką wyciąć kółka (po jednym na porcję) Uformowaną rybę ugotować na parze i pozostawić do wystudzenia.
Ugotowane jajka, odciśnięty chrzan i masło zmiksować tworząc jednolitą masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przygotować wywar rybny, gotując okrawki rybne z włoszczyzną. Żelatynę namoczyć, a następnie połączyć z klarownym wywarem.
Marynowane borowiki i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem i posiekanym koperkiem.
Na porcję sandacza ułożyć mus chrzanowy, a następnie łososia. Powstały torcik udekorować ugotowanym jajkiem przepiórczym, całość skropić lekko stężałą galaretą rybną. Torcik udekorować gałązką szczypiorku i cząstkami pomidorów koktajlowych. Podawać z sosem miodowo-borowikowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cikakameku 04.08.2012 21:43
ale malutka porcja..
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:12
ciekawe
gosia561 24.03.2011 21:09
i wykwintne
szajba2 22.02.2011 15:49
wolę inne torciki
gosia561 06.02.2011 21:20
apetycznie podane
gosia561 06.02.2011 21:20
apetycznie podane
Barbara55 25.10.2010 15:06
ujdzie
rakow2
rakow2 24.10.2010 15:54
też mi torcik
Patrycja40 26.06.2010 12:39
poezja smaku:)
Marcin46
Marcin46 02.05.2010 13:32
Ideał. Poprzednio brakowało aromatu wina a tu wręcz perfekcyjnie. Pozdrawiam Robercie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak