Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym

Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza bez skóry i ości

    160 g
  • białe wino

    20 ml
  • sok z cytryny

    1 szt
  • chrzan

    40 g
  • masło

    20 g
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • pomidory koktajlowe

    40 g
  • szczypior

    1 pęczek
  • wywar rybny

    300 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 g
  • miód

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • koper

    1 gałązka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • borowiki

    20 g
  • filet z łososia

    160 g
  • jajka przepiórcze

    4 ugotowane
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym

Sposób przygotowania:
Ryby umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w białym winie, soku z cytryny, soli i białym pieprzu, odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Następnie okrągłą foremką wyciąć kółka (po jednym na porcję) Uformowaną rybę ugotować na parze i pozostawić do wystudzenia.
Ugotowane jajka, odciśnięty chrzan i masło zmiksować tworząc jednolitą masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przygotować wywar rybny, gotując okrawki rybne z włoszczyzną. Żelatynę namoczyć, a następnie połączyć z klarownym wywarem.
Marynowane borowiki i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem i posiekanym koperkiem.
Na porcję sandacza ułożyć mus chrzanowy, a następnie łososia. Powstały torcik udekorować ugotowanym jajkiem przepiórczym, całość skropić lekko stężałą galaretą rybną. Torcik udekorować gałązką szczypiorku i cząstkami pomidorów koktajlowych. Podawać z sosem miodowo-borowikowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Cikakameku 04.08.2012 21:43
ale malutka porcja..
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:12
ciekawe
gosia561 24.03.2011 21:09
i wykwintne
szajba2 22.02.2011 15:49
wolę inne torciki
gosia561 06.02.2011 21:20
apetycznie podane
gosia561 06.02.2011 21:20
apetycznie podane
Barbara55 25.10.2010 15:06
ujdzie
rakow2
rakow2 24.10.2010 15:54
też mi torcik
Patrycja40 26.06.2010 12:39
poezja smaku:)
Marcin46
Marcin46 02.05.2010 13:32
Ideał. Poprzednio brakowało aromatu wina a tu wręcz perfekcyjnie. Pozdrawiam Robercie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat