Torcik z kremem i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Krem

  • śmietana 30%

    2 duże kartoniki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • serek mascarpone

    2 małe opakowania

Jabłkowa warstwa

  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

  • masło

    ok.50 g
  • laska wanilii

  • cukier wanilinowy

Wierzch

  • Czekolada tabliczka

    1
  • migdały

  • orzechy włoskie

Karmel

  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana 30%

    1
  • masło

    2 łyżki
  • czekolada karmelowa

    1 (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, cały czas ubijać. Kolejno dodawaj żółtka. Dokładnie ubij.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj partiami do ubitych jajej delikatnie mieszając szpatułką.
3. Gotową masę na ciasto wlej do foremki. ( Dno formy obłóż papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ( góra-dół) przez ok. 30-40 minut – do suchego patyczka.

Do nasączenia biszkoptu użyj soku z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem. Aby biszkopt był mięciutki nasącz go sporą ilością roztworu.

krem:

1. Ubij śmietankę, gdy będzie już dosyć sztywna , dodaj cukier i w partiach serek mascarpone. Cały czas ubijaj , aż masa będzie sztywna ( będzie przypominała krem)

warstwa jabłkowa:

1. Na patelni rozpuść masło.
2. Jabłka obierz , pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię. Dopraw cynamonem, cukrem wanilinowym i laską wanilii. Potrzymaj na ogniu .

Wierzch:

1. Czekoladę włóż do woreczka rozbij na drobne kawałki tłuczkiem. Podobną metodę zastosuj przy orzechach włoskich.
2. Migdały wysyp na rozgrzaną patelnię , pozostaw na ogniu , aż się delikatnie uprażą.

karmel:

1. Do garnuszka wsyp cukier, trzymaj na ogniu . Poczekaj aż zacznie się karmelizować. UWAGA! PODCZAS KARMELIZACJI NIE MIESZAJ CUKRU , PONIEWAŻ SIĘ POSKLEJA.
2. Kiedy cukier będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
3. Do ostudzonego cukru wlej śmietankę wymieszaj, następnie dodaj masło. Na koniec możesz dodać czekoladę np.toffie , nie jest to jednak konieczne.

Składanie:

1. Upieczony biszkopt podziel na trzy blaty. Nasącz dokładnie każdy z nich.
2. Tort układaj warstwami biszkopt- jabłka -krem. Wierch obsyp orzechami , migdałami i czekoladą , całość oblej karmelem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 17.11.2016 19:03
bardzo ciekawe ciasto
RenataZ-et 17.11.2016 15:25
świetny torcik :)
Aleksandra/Olcia 17.11.2016 15:16
pyszne smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat