Torcik walentynkowy z serduszkiem

Torcik walentynkowy z serduszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • mąka

    1/2 szkl
  • kakao

    1 łyżka
  • ocet

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa

  • śmietana 30%

    1/2 szkl
  • galaretka truskawkowa

    1/2 op
  • truskawki

    4 szt

Dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    1/2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 35cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko.

3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję.

4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy. Na wierzchu układam serce z wyciętym środkiem.

5. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wlewam we wgłębienia w torcikach. Torciki wstawiam na godzinę do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

14.02.2016 17:41
Super torcik, pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje.

mikrusiak

14.02.2016 17:40
idealny na dzisiejszy dzień... w sam raz na rozpoczęcie słodkiego wieczoru we dwoje ;D

bertpvd

14.02.2016 17:27
pyszny torcik

Renataj

14.02.2016 17:04
Piękny i apetyczny torcik:)

mirosława4

14.02.2016 16:34
piękny aż szkoda go jeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat