Przepis i sposób przygotowania na: Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4.Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
7.Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.