Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 200 g
jogurt grecki 400 g
śmietana 30% 330 ml
mięta 1 szklanka siekanej
miód 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wrzątek 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 szt
truskawki świeże 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy

Miętę mieszamy z miodem i zalewamy wrzatkiem, odstawiamy na ok 30 min. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, odcedzamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, studzimy.
Jogurt grecki łączymyz ostudzoną miętą z żelatyną. Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt z miętą i dokładnie mieszamy.
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty, na nie wykładamy masę śmietanowo-jogurtową. W masę wkładamy opłukane i pozbawione szypułek truskawki (pozostawiając część do ubrania góry). Całość wkładamy do lodówki do zatężenia.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu, studzimy i czekamy do lekkiego zatężenia.
Na zastygniętej masie jogurtowo - śmietanowej układamy truskawki, całość zalewamy delikatnie lekko stężałą galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki na min. 2h (najlepiej całą noc).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 11.08.2015 08:59
oj spróbowałabym kawałeczek
Maridka19 18.05.2015 08:00
Ale piękny torcik :)
Mama niejadka 17.05.2015 20:24
Super torcik
agataw1990 17.05.2015 20:05
Mmmm musi smakować :)
malgosia2661 17.05.2015 19:57
Pyszne truskaweczki w takim cieście :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak