Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    200 g
  • jogurt grecki

    400 g
  • śmietana 30%

    330 ml
  • mięta

    1 szklanka siekanej
  • miód

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • wrzątek

    1 szklanka
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • truskawki świeże

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miętę mieszamy z miodem i zalewamy wrzatkiem, odstawiamy na ok 30 min. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, odcedzamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, studzimy.
Jogurt grecki łączymyz ostudzoną miętą z żelatyną. Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt z miętą i dokładnie mieszamy.
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty, na nie wykładamy masę śmietanowo-jogurtową. W masę wkładamy opłukane i pozbawione szypułek truskawki (pozostawiając część do ubrania góry). Całość wkładamy do lodówki do zatężenia.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu, studzimy i czekamy do lekkiego zatężenia.
Na zastygniętej masie jogurtowo - śmietanowej układamy truskawki, całość zalewamy delikatnie lekko stężałą galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki na min. 2h (najlepiej całą noc).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 11.08.2015 08:59
oj spróbowałabym kawałeczek
Maridka19 18.05.2015 08:00
Ale piękny torcik :)
Mama niejadka 17.05.2015 20:24
Super torcik
agataw1990 17.05.2015 20:05
Mmmm musi smakować :)
malgosia2661 17.05.2015 19:57
Pyszne truskaweczki w takim cieście :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat