Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    0,5 szklanki
  • mąka zmieniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka

Masa

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    70 g
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka
  • truskawki świeże

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Żółtka wymieszać z wodą i octem, dodać do ubitej piany. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Masa
Żółtko ubić na parze z połową cukru pudru, schłodzić i wymieszać za pomocą miksera z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Osobno ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Następnie łączymy wszystkie składniki na krem. Krem wykładamy na biszkopt i dekorujemy truskawkami.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i odstawić do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 18.05.2015 09:56
idealny torcik na sezon truskawkowy:)
gacopierz23 19.07.2014 20:01
pyszny torcik
Klausia 13.05.2014 17:59
ale super ciacho :)
Janina 12.05.2014 18:37
Powiało zapachem wiosny, świetne smaki;)
Anna20 12.05.2014 09:30
pyszne, lubię takie :)
agnieszka214 11.05.2014 21:16
juz bym mogła zjeśc
noninka77 11.05.2014 17:03
z chęcią bym się poczęstowała :)
magduś83 11.05.2014 16:52
też mi się podoba :)
nogawkuchni 11.05.2014 16:41
Pyszne lekkie ciasto idealne na deser,wygląda zachęcająco.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat