Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Żółtka wymieszać z wodą i octem, dodać do ubitej piany. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Masa
Żółtko ubić na parze z połową cukru pudru, schłodzić i wymieszać za pomocą miksera z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Osobno ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Następnie łączymy wszystkie składniki na krem. Krem wykładamy na biszkopt i dekorujemy truskawkami.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i odstawić do lodówki do stężenia.