Torcik truskawkowy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • jajko

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1/2 ltr
  • budyń waniliowy

    2 łyzki
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1 szkl.
  • truskawki

    35 dag
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,cukru,jajek i proszku do pieczenia upiec biszkopt a po upieczeniu przekroić go na pół.
Rozpuścić 1 galaretkę wg przepisu a jak zacznie tężeć wylać ją na jeden płat biszkoptu,wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masa: 1,5 szkl. mleka zagotować a resztę mleka rozmieszać z budyniem i mąką - wlać do garnka ,zagotować i dobrze wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać po 1 łyżeczce budyniu ,ciągle ucierac.
Drugi płat biszkoptu posmarować mniejszą połową masy i wstawić do lodówki.
Następnie oba placki biszkoptu złożyć ze sobą środkami /czyli masą do galaretki a wierzch ciasta posmarować pozostałą masą na nie ułozyć pokrojone teuskawki i zalać dwiema tężejączymi galaretkami.Ciasto wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 01.02.2014 20:23
uwielbiam takie deserki
Amellia 31.01.2014 09:08
pyszny deserek
Katarzyna59 19.01.2014 09:15
apetyczny torcik
kuklik 04.01.2014 14:31
wspaniałe słodkości
dodi 02.12.2013 10:16
zjadłabym z chęcią
Ada-Gaba 04.10.2013 07:02
wygląda apetycznie
anemon 28.07.2013 14:50
Szkoda, że sezon na truskawki już się skończył.
Wacław 31.05.2013 19:30
ale kusisz ,mniam :)
kate.500 12.05.2013 19:00
pysznie wyglada
caralajna 16.03.2013 07:36
rewelacyjny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat