Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    ok. 750 gram
  • galaretka truskawkowa

    3 sztuki
  • sok pomarańczowy

    125 ml
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło albo margaryna

    80 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • banan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: MASA CZERWONA - ok. 750g świeżych truskawek
2 nieduże dojrzałe banany
2 galaretki w proszku o smaku truskawkowym
125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

MASA BIAŁA - 1 budyń w proszku waniliowy (taki na 1/2l)
1 i 1/3 szkl. mleka
4 łyżki cukru
80g Kasi
1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny w proszku

dodatkowo: 1 galaretka w proszku o smaku truskawkowym + 400 ml wody

sposób przygotowania: tortownicę śr.26 cm wyłożyć na dnie okrągłymi, małymi biszkoptami - ja układam je tak żeby zachodziły na siebie.
MASA CZERWONA - obie galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka większych odłożyć do dekoracji), większość zmiksować razem z obranymi bananami, odmierzyć - musu powinno być 625ml (2,5 szkl). Zmieszać ten mus z galaretkami i sokiem pomarańczowym, odstawić do lodówki żeby zaczął tężeć a gdy tak się zacznie dziać wylać go delikatnie na biszkopty. Na wierzch wyłożyć pojedynczą warstwę biszkoptów, ale ułożyć je odwrotnie czyli wypukłością do dołu, powinny lekko się zatopić. Odstawić tortownicę do lodówki żeby mus całkowicie zastygł.

MASA BIAŁA - proszek budyniowy rozmieszać w jednej szklance zimnego mleka, dodać cukier, podgrzewać mieszając aż się zagotuje i gotować na małym ogniu 3-4 min.. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą układając ją tak żeby przylgnęła do budyniu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękką Kasię rozetrzeć aby nabrała puszystości i ucierać dodając po trochu zimnego budyniu - utrzeć dokładnie żeby nie było grudek. Zimną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. mleka i gdy przestygnie dodać do kremu.

Krem wyłożyć na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe truskawki, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody, odstawić do schłodzenia, najlepiej na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.05.2015 21:21
smakowity deserek.
Andysz 03.05.2012 12:23
pięknie wygląda;)
reniatka 15.04.2012 10:45
ale superowy mniam
BernadettaP 22.09.2011 08:58
Ależ smakowitości :-)
monika141 18.09.2011 11:37
super
Misia90 28.08.2011 17:35
extra
Marysia 28.08.2011 17:15
super
Karolina69 28.08.2011 17:05
fajne
Faustyna 04.08.2011 16:30
Wygląda cudownie! Czerwony mus z pewnością jest przepyszny!
marta1371 31.07.2011 22:31
Pyszny i tak ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat