Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy
2 nieduże dojrzałe banany
2 galaretki w proszku o smaku truskawkowym
125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
MASA BIAŁA - 1 budyń w proszku waniliowy (taki na 1/2l)
1 i 1/3 szkl. mleka
4 łyżki cukru
80g Kasi
1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
dodatkowo: 1 galaretka w proszku o smaku truskawkowym + 400 ml wody
sposób przygotowania: tortownicę śr.26 cm wyłożyć na dnie okrągłymi, małymi biszkoptami - ja układam je tak żeby zachodziły na siebie.
MASA CZERWONA - obie galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka większych odłożyć do dekoracji), większość zmiksować razem z obranymi bananami, odmierzyć - musu powinno być 625ml (2,5 szkl). Zmieszać ten mus z galaretkami i sokiem pomarańczowym, odstawić do lodówki żeby zaczął tężeć a gdy tak się zacznie dziać wylać go delikatnie na biszkopty. Na wierzch wyłożyć pojedynczą warstwę biszkoptów, ale ułożyć je odwrotnie czyli wypukłością do dołu, powinny lekko się zatopić. Odstawić tortownicę do lodówki żeby mus całkowicie zastygł.
MASA BIAŁA - proszek budyniowy rozmieszać w jednej szklance zimnego mleka, dodać cukier, podgrzewać mieszając aż się zagotuje i gotować na małym ogniu 3-4 min.. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą układając ją tak żeby przylgnęła do budyniu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękką Kasię rozetrzeć aby nabrała puszystości i ucierać dodając po trochu zimnego budyniu - utrzeć dokładnie żeby nie było grudek. Zimną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. mleka i gdy przestygnie dodać do kremu.
Krem wyłożyć na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe truskawki, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody, odstawić do schłodzenia, najlepiej na noc.