Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa śmietanowa

śmietana 30% 800 ml.
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
fix do śmietany 3 sztuki

Mus nektarynkowy

nektarynka 8-9 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Dekoracja

czekolada 100 gram wiórki żółte
kolorowa posypka cukrowe konfetti
kwiaty jadalne cukrowe

Porada

Zamiast nektarynek można użyć dowolnych owoców, mogą też być mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym

1.
Białka oddzielamy od żółtek, obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.
2.
Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, miksujemy blenderem, wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy.
3.
Dolny blat układamy na podkładzie pod tort, wykładamy połowę tężejącego musu, wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą część musu, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem, lekko dociskamy.
4.
Wierzch i boki smarujemy masą śmietanową, pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierch i środek wyciskając ozdobne rozetki. Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi, wierch posypujemy kolorową posypka, układamy cukrowe kwiatki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tortownica 18 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 22.01.2017 16:02
Wow. Ale apetyczny i piękny.
halina17 21.01.2017 18:58
Ładny torcik.
VioletoweKucharzenie 20.01.2017 14:48
piękny i kolorowy tort!
Krystyna32 20.01.2017 07:34
bardzo apetyczny
Franciszek 20.01.2017 01:12
piękny tort
bogusia 82 19.01.2017 22:01
Dziękuję :)
Renataj 19.01.2017 21:30
Apetyczny. Nektarynkowego tortu jeszcze nie jadłam.
Ania321 19.01.2017 21:17
pięknie się prezentuje :)
Urszula Świeca 19.01.2017 20:47
Wspaniały.))
Krzysztof15 19.01.2017 20:29
pyszny torcik
Bernadeta1 19.01.2017 19:34
pysznie się prezentuje
agnieszka214 19.01.2017 19:25
Pięknie wygląda
edytazaw89@wp 19.01.2017 19:24
Wygląda pysznie
ania2610 19.01.2017 19:23
torcik wygląda przepięknie!
Ada-Gaba 19.01.2017 19:17
bajeczny torcik
IZABELA29 19.01.2017 18:56
Jak slicznie wyglada
Marta1986 19.01.2017 18:14
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak