Torcik śmietanowy z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • woda

    1,5 szklanki
  • brzoskwinie w puszce

    1/2 puszki
  • śnieżka

    1 opakowanie
  • mleko

    200 ml
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie przecież do nich mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przelać je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35- 40 minut. Odstawić do wystudzenia i przekroić na dwa blaty. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pół dodać do rozpuszczonej galaretki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z galaretką. Galaretkę z brzoskwiniami wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim blatem i odstawić do zastygnięcia. Mleko schłodzić, wsypać do niego opakowanie Śnieżki i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Tak ubitą śnieżką posmarować boki i wierzch ciasta. Dowolonie udekorować bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (199)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 26.03.2014 12:34
Myślę, że jest pyszny :-)
RenataZ-et 21.01.2014 20:05
ślicznie wygląda :-)
norweska20 14.01.2014 00:05
smakowite ciasto
sanielcia 12.01.2014 17:56
jaki pyszny
Kuchareczka2 05.09.2013 19:09
fajny torcik
Betka 13.03.2013 09:23
mniam świetnuy;)
Magula 12.09.2012 07:37
smakowicie wyglada
jogobella231 15.06.2012 10:57
super
Jastinka 17.04.2012 21:04
świetne
Iiiiii 09.04.2012 20:21
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat