Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik śmietankowo brzoskwiniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanka
mąka 1 1/2 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 1 litr
śmietan fix 4 opakowania
cukier puder 10 łyżek
brzoskwinie w puszce 1 puszka
orzechy włoskie do dekoracji
różyczki cukrowe 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: torcik śmietankowo brzoskwiniowy

biszkopt:
Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka )
masa:
Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. pierwszy placek nasączyć sokiem z brzoskwiń, wyłożyć 1/4 ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 24.04.2014 08:13
musi być pyszny
Megg 24.01.2014 18:41
wyśmienity torcik
halina17 24.01.2014 15:58
Dobry torcik.
Krzysztof15 24.01.2014 15:49
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak