Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2
  • ryż brązowy

    100 g
  • miód

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyzki
  • orzechy

    50 g
  • rodzynki

    20 g
  • bita śmietana

    do dekoracji
  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Do przygotowania potrawy można użyć pierścienia cukierniczego lub (jeżeli takiego nie mamy) wyciąć go z butelki - o wysokości około 7 cm. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Krok 2 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu często mieszając. Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do jabłek szybko mieszając. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 2 minut. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Orzechy mielimy lub kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Wystudzony ryż łączymy z orzechami, rodzynkami i miodem. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Na talerzyku stawiamy pierścień. Wykładamy połowę masy orzechowej i dokładnie ugniatamy.
Krok 5 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Kolejno wykładamy wystudzone jabłka i lekko dociskamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny, aby jabłka nam się "związały". Pierścień dopełniamy masą orzechową, wyrównujemy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
Zdejmujemy pierścień i torcik dekorujemy bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Całość można podać również z sosem malinowym. Życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 20.04.2014 07:44
świetnie wygląda
Kamila6 23.04.2013 19:47
świetny pomysł :)
Agata B 17.01.2013 22:06
mmm uwielbiam ryż z jabłkami a ten wygląda wyjątkowo kusząco:)))
aisoglam 17.01.2013 12:27
Efekt fantastyczny! Ostatnio chciałam kupić taki pierścień, ale Twój pomysł z butelką jest zdecydowanie mniej czasochłonny od biegania po sklepach :)
Konczi 17.01.2013 03:37
apetycznie wygląda, bardzooo
kala9287 14.01.2013 12:47
super
trufelek 28.12.2012 19:15
pycha:D !!!!
caralajna 21.12.2012 07:24
bardzo apetyczny
Klausia 16.12.2012 02:34
Efekt na prawdę piorunujący :) W smaku pewnie równie wyśmienity, jak z wyglądu :)
Michaś 03.12.2012 21:50
deser prezentuje się wyśmienicie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat