Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Natalii

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 2 sztuki
mąka 8 łyżek
cukier 7 łyżek
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Masa budyniowa:
margaryna 250 g
mleko 500 ml
marmolada miękka 5 łyżek
cukier kryształ 1/2 szkl
margaryna 125 g
wiórka kokosowe 100 g
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda 3 szklanki
poncz
woda 250 ml
herbata czarna 1 saszetka
cukier 2 łyżki
masa kokosowa
krem do karpatki 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Natalii

BISZKOPTY:
Potrzebujemy dwóch biszkoptów jeden jasny drugi z kakao.
Podane skłądniki są na jeden więc musimy czynność powtórzyć .
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier miksując na najniższych obrotach by białka nieopadły.
Pod koniec dosypujemy mąke i proszek.
Wylewamy na blaszkę 32x25 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
Wyciągamy i odwracamy dnem do góry.

Robimy drugi biszkopt z kakao.
Powtarzamy czynności tj. przy jasnym tylko z mąką i proszkiem dodajemy również kakao.


MASA BUDYNIOWA;
Proszek karpatkowy mieszamy w połowie mleka. Wlewamy na gotującą się drugą połową i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną .


Rozpuszczamy galaretki w goracej wodzie , studzimy.

Biszkopty przekrawamy na dwa blaty.

Ze składników na poncz robimy go by skrapiać każdy blat biszkoptowy.

SKŁADANIE TORTU;

W blaszce, w której piekliśmy ciasto układamy jeden blat kakaowy.
Smarujemy połową kremu budyniowego. Przykrywamy jasnym blatem ciasta.
Smarujemy go reszta kremu.
Gdy galaretka jest już dobrze stężała wylewamy ją na ten krem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie przykrywamy galaretkę blatem kakaowym.
Smarujemy go z wierzchu marmoladą i przykrywamy jasnym ciastem.


MASA KOKOSOWA;
Margarynę rozpuszczamy w rondelku ,dodajemy cukier i wiórka. Chwilę smażymy, wykładamy na ciasto.

Chłodzimy w lodówce.



p.s
Robiłam go pierwszy raz i dlatego składałam go w blaszce ze względu na galaretkę by niewyciekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.12.2013 09:33
pychotka!!!
rjustysia 20.07.2013 21:34
Świetny tort, bardzo lubię takie ciasta z kremem z budyniu.
ONY_za_kare 22.05.2013 09:23
pyszny taki torcik!
edyta44 27.01.2013 17:08
pycha
ben-ka 04.09.2012 08:19
mnie by bardzo smakował:)
kamyk 26.08.2012 20:13
jak ja dawno nie jadłem tortu
wedith1 23.08.2012 10:26
Wspaniały torcik!!!
olkaaa 22.08.2012 09:09
wygląda niezwykle apetycznie
anemon 19.08.2012 14:48
Dzięki Izabela za odpowiedź, może też się skuszę i zrobię, bo zawsze się obawiałam tej galaretki w torcie.
Mati13 19.08.2012 10:45
bardzo ładne ciasto
romanrafal
romanrafal 19.08.2012 10:25
świetny chętnie bym się poczęstował
caralajna 19.08.2012 07:40
pyszny ten torcik
IZABELA29 18.08.2012 21:20
tak ,przede wszystkim dzieciom smakował ,a to najważniejsze i mi także..
anemon 18.08.2012 20:14
Ja też jeszcze nigdy nie robiłam tortu z galaretką. I jak jesteś zadowolona ze smaku?
adelajda 18.08.2012 17:58
nie lubię ciast z kremem, ale twój jest taki apetyczny !! super !!
1j1o1l1a1 18.08.2012 17:36
Tort jak malowanie :)
halina17 18.08.2012 14:44
Smaczny torcik.
V_kuchareczka 18.08.2012 13:46
wygląda bardzo apetycznie
ziutula
ziutula 18.08.2012 13:10
wspaniale smaczny efekt końcowy...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak