Torcik Natalii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

    2 sztuki
  • mąka

    8 łyżek
  • cukier

    7 łyżek
  • jajko

    5
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • Masa budyniowa:

  • margaryna

    250 g
  • mleko

    500 ml
  • marmolada miękka

    5 łyżek
  • cukier kryształ

    1/2 szkl
  • margaryna

    125 g
  • wiórka kokosowe

    100 g
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • woda

    3 szklanki
  • poncz

  • woda

    250 ml
  • herbata czarna

    1 saszetka
  • cukier

    2 łyżki
  • masa

    kokosowa
  • krem do karpatki

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPTY:
Potrzebujemy dwóch biszkoptów jeden jasny drugi z kakao.
Podane skłądniki są na jeden więc musimy czynność powtórzyć .
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier miksując na najniższych obrotach by białka nieopadły.
Pod koniec dosypujemy mąke i proszek.
Wylewamy na blaszkę 32x25 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
Wyciągamy i odwracamy dnem do góry.

Robimy drugi biszkopt z kakao.
Powtarzamy czynności tj. przy jasnym tylko z mąką i proszkiem dodajemy również kakao.


MASA BUDYNIOWA;
Proszek karpatkowy mieszamy w połowie mleka. Wlewamy na gotującą się drugą połową i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną .


Rozpuszczamy galaretki w goracej wodzie , studzimy.

Biszkopty przekrawamy na dwa blaty.

Ze składników na poncz robimy go by skrapiać każdy blat biszkoptowy.

SKŁADANIE TORTU;

W blaszce, w której piekliśmy ciasto układamy jeden blat kakaowy.
Smarujemy połową kremu budyniowego. Przykrywamy jasnym blatem ciasta.
Smarujemy go reszta kremu.
Gdy galaretka jest już dobrze stężała wylewamy ją na ten krem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie przykrywamy galaretkę blatem kakaowym.
Smarujemy go z wierzchu marmoladą i przykrywamy jasnym ciastem.


MASA KOKOSOWA;
Margarynę rozpuszczamy w rondelku ,dodajemy cukier i wiórka. Chwilę smażymy, wykładamy na ciasto.

Chłodzimy w lodówce.



p.s
Robiłam go pierwszy raz i dlatego składałam go w blaszce ze względu na galaretkę by niewyciekła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.12.2013 09:33
pychotka!!!
rjustysia 20.07.2013 21:34
Świetny tort, bardzo lubię takie ciasta z kremem z budyniu.
ONY_za_kare 22.05.2013 09:23
pyszny taki torcik!
edyta44 27.01.2013 17:08
pycha
ben-ka 04.09.2012 08:19
mnie by bardzo smakował:)
kamyk 26.08.2012 20:13
jak ja dawno nie jadłem tortu
wedith1 23.08.2012 10:26
Wspaniały torcik!!!
olkaaa 22.08.2012 09:09
wygląda niezwykle apetycznie
anemon 19.08.2012 14:48
Dzięki Izabela za odpowiedź, może też się skuszę i zrobię, bo zawsze się obawiałam tej galaretki w torcie.
Mati13 19.08.2012 10:45
bardzo ładne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat