Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jaja
7 małych szt. -
cukier
3/4 szkl. -
mąka pszenna
1 szkl. -
olej
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
kakao
4 łyżki
Krem
-
mleko w proszku
2 szkl. -
mleko 3,2%
1/2 szkl. -
śmietana kremówka
400 gram -
fix do śmietany
1 opakowanie -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier
1/2 szkl. -
masło
250 gram
Polewa
-
czekolada mleczna
100 gram -
mleko
4 łyżki -
masło czekoladowe
2 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki -
woda ciepła
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Torcik mleczna kanapka
2. Krem: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć z mlekiem w proszku, dolewając ostudzone mleko. Śmietanę kremówkę ubić z fixem na sztywno. Dodawać partiami do masy i dokładnie wymieszać.
3. Biszkopt przekroić na 3 placki. Każdy obłożyć kremem, oprócz wierzchu. Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem czekoladowym. Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Poczekać aż spęcznieje. Podgrzać w mikrofalówce (kilka sekund). Dodać do czekolady. Wymieszać. Polać na ciasto i posypać posypką. Wstawić do lodówki na noc/ dzień.
1. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach. 2. Żelatyna nie może wrzeć/ zagotować się.![]()
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)