Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam na drugą wersję marchewkowego tortu. Tym razem przekładanego delikatną pianką truskawkową, ze świeżymi owocami na wierzchu. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który rozpieści nasze kubki smakowe.

Składniki:

Składniki:

starta marchewka 400 gramów
mąka 2 szklanki
olej 1 szklanka
cukier drobny 1,3 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Pianka truskawkowa:

śmietanka kremowa 150 gramów
serek mascarpone 150 gramów
truskawki świeże 300 gramów
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
cukier puder 5 łyżek
aromat waniliowy 5 kropli

Krem:

śmietanka kremowa 150 gramów
serek mascarpone 150 gramów
cukier puder 2,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
aromat waniliowy 5 kropli

Dodatki:

truskawki świeże 2 garście
borówki 1 garść
mięta liście 0,5 garści
migdały siekane 2 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki

Porada

Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

KROK 1. CIASTO MARCHEWKOWE.

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.

Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części.

KROK 2. TRUSKAWKOWA PIANKA.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia.

Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę.

Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*.

Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser.

Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**.

Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.

* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan-fix.
** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.

KROK 3. DEKORACJA.

Płaską łyżeczkę żelatyny zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu.

Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, liśćmi mięty i słupkami migdałowymi.

Torcik dobrze schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak