Przepis i sposób przygotowania na: Torcik marchewkowy z pianką truskawkową
KROK 1. CIASTO MARCHEWKOWE.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części.
KROK 2. TRUSKAWKOWA PIANKA.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia.
Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę.
Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*.
Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser.
Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**.
Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan-fix.
** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.
KROK 3. DEKORACJA.
Płaską łyżeczkę żelatyny zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu.
Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, liśćmi mięty i słupkami migdałowymi.
Torcik dobrze schładzamy w lodówce.