Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na drugą wersję marchewkowego tortu. Tym razem przekładanego delikatną pianką truskawkową, ze świeżymi owocami na wierzchu. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który rozpieści nasze kubki smakowe.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • starta marchewka

    400 gramów
  • mąka

    2 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier drobny

    1,3 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Pianka truskawkowa:

  • śmietanka kremowa

    150 gramów
  • serek mascarpone

    150 gramów
  • truskawki świeże

    300 gramów
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • cukier puder

    5 łyżek
  • aromat waniliowy

    5 kropli

Krem:

  • śmietanka kremowa

    150 gramów
  • serek mascarpone

    150 gramów
  • cukier puder

    2,5 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    5 kropli

Dodatki:

  • truskawki świeże

    2 garście
  • borówki

    1 garść
  • mięta liście

    0,5 garści
  • migdały siekane

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. CIASTO MARCHEWKOWE.

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.

Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części.

KROK 2. TRUSKAWKOWA PIANKA.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia.

Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę.

Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*.

Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser.

Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**.

Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.

* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan-fix.
** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.

KROK 3. DEKORACJA.

Płaską łyżeczkę żelatyny zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu.

Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, liśćmi mięty i słupkami migdałowymi.

Torcik dobrze schładzamy w lodówce.

Futka
Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat