Przepis i sposób przygotowania na: Torcik marchewkowy z pianką mango
KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrajamy je na pół.
KROK 2. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem mascarpone. Obie części ciasta marchewkowego delikatnie nasączmy owocowym ponczem, przygotowanym z pulpy mango oraz wody. Na jedną część nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.
KROK 3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle, aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto marchewkowe, wcześniej zakładając na nie obręcz. Torcik wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.