Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt makowy
-
jajko
3 sztuki -
mąka tortowa
12 dag -
mak
10 dag -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier
pół szklanki
Masa budyniowa
-
mleko
2 szklanki -
budyń waniliowy
2 sztuki -
masło lub margaryna
25 dag -
cukier puder
pół szklanki
Kulki kokosowe
-
wiórki kokosowe
10 dag -
wiórki kokosowe
2 łyżki -
mleko
pół szklanki -
cukier
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
półtorej łyżki
Przepis i sposób przygotowania Torcik makowo-kokosowy.
2. Białka ubić na sztywno wsypać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić,dodać mąkę ,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
3.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
4.Budynie rozpuścić w pół szklanki mleka.Resztę mleka zagotować,wlać rozpuszczone budynie,pogotować do zgęstnienie,cały czas mieszając.Wystudzić.
5.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodawać ostudzony budyń ,dokładnie utrzeć..
6. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przełożyć biszkopt makowy.Wierzch posmarować odłożoną masą,wokół torcika wycisnąć rozetki.
7.Kulki: Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem ,wsypać wiórki,zagotować mieszając.Z ciepłej masy formować kuleczki i obtaczać w 2 łyżkach wiórek kokosowych.
8.Kuleczki ułożyć na rozetkach.
9.Torcik udekorować dowolnie np.wiórkami czekoladowymi lub startą białą czekoladą.
10.Torcik schłodzić w lodówce.
Do dekoracji użyłam płatków kokosowym,można użyć dowolnej dekoracji np:płatków kokosowych,wiórek kokosowych,startej białej czekolady.![]()
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)