Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo-kokosowy.
2. Białka ubić na sztywno wsypać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić,dodać mąkę ,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
3.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
4.Budynie rozpuścić w pół szklanki mleka.Resztę mleka zagotować,wlać rozpuszczone budynie,pogotować do zgęstnienie,cały czas mieszając.Wystudzić.
5.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodawać ostudzony budyń ,dokładnie utrzeć..
6. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przełożyć biszkopt makowy.Wierzch posmarować odłożoną masą,wokół torcika wycisnąć rozetki.
7.Kulki: Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem ,wsypać wiórki,zagotować mieszając.Z ciepłej masy formować kuleczki i obtaczać w 2 łyżkach wiórek kokosowych.
8.Kuleczki ułożyć na rozetkach.
9.Torcik udekorować dowolnie np.wiórkami czekoladowymi lub startą białą czekoladą.
10.Torcik schłodzić w lodówce.