Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kokosowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 8 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

MASA

cukier 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
masło 1,5 kostki
aromat kokosowy
wiórki kokosowe
kakao 1 łyżka (do 1 warstwy masy)

PONCZ (do namoczenia biszkoptu)

herbata 0,5 szklanki
sok z cytryny z połowy owocu
cukier 3 łyżki
likier kokosowy 1,5 łyżki

DODATKI

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kokosowy

Przepis na smaczny, kokosowy tort z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje ;)

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy biszkopt.

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić.

Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy.

Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.

* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.

2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze):

Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę.

Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość.

Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję lub aromat kokosowy i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe.

Część masy mieszamy z kakao.

Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Dekorujemy wedle uznania :)

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.03.2015 19:41
Super torcik
Katarzyna59 17.03.2015 21:24
superowy torcik
Futka 16.03.2015 13:27
Serdecznie Wam dziękuję za wszystkie miłe komentarze :) Pozdrawiam ciepło :D
Mietek z20 16.03.2015 10:59
Przepysznie wygląda :)
iziona 15.03.2015 18:33
Boski torcik
wyattearp 15.03.2015 16:47
przepyszny
Triss 15.03.2015 16:17
Zjadłabym.:)
Zdzisław 15.03.2015 16:02
takie słodkości bardzo lubię
Justi2401 15.03.2015 14:45
Wygląda obłędnie :)
monika141 15.03.2015 11:52
pyszny torcik ,mniam :-)
dodi 15.03.2015 11:32
pyszności dzisiaj
Mama niejadka 15.03.2015 11:30
Super torcik :)
Konczi 15.03.2015 10:57
pysznie wygląda :)
luna76 15.03.2015 10:43
kokosowy musi być niezwykle smaczny !!! :)
cukiereczek 15.03.2015 10:13
puszysty kokosowy niebo w buzi
caralajna 15.03.2015 09:54
oh i ah :) bo kocham ciasta kokosowe
IZABELA29 15.03.2015 09:28
pysznie wygląda
Megg 15.03.2015 09:03
uwielbiam ciasta kokosowe
Agnieszka-87-25 15.03.2015 08:49
perfekcja super!
Maridka19 15.03.2015 08:43
Pyszny :) aż zjadło by się do kawki kawałek :)
Ewelina1991 15.03.2015 08:07
pysznie wygląda
Renata9 15.03.2015 08:01
Rewelacyjny torcik zrobiłaś, aż ślinka cieknie :-)
dollce 15.03.2015 00:28
Super propozycja :)
norweska20 15.03.2015 00:07
to się nazywa torcik ...mniam
monikaT83 14.03.2015 23:27
cudowny tort! aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak