Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
mąka pszenna
1,5 szklanki -
cukier puder
1 szklanka -
jajko
8 sztuk -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
MASA
-
cukier
1,5 szklanki -
jajko
4 sztuki -
masło
1,5 kostki -
aromat kokosowy
-
wiórki kokosowe
-
kakao
1 łyżka (do 1 warstwy masy)
PONCZ (do namoczenia biszkoptu)
-
herbata
0,5 szklanki -
sok z cytryny
z połowy owocu -
cukier
3 łyżki -
likier kokosowy
1,5 łyżki
DODATKI
-
wiórki kokosowe
Przepis i sposób przygotowania Torcik kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić.
Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.
Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.
* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.
Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.
2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze):
Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę.
Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość.
Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję lub aromat kokosowy i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe.
Część masy mieszamy z kakao.
Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Dekorujemy wedle uznania :)
Życzę smacznego! :)
Komentarze (30)
Załaduj więcej komentarzy (20)