Torcik kokosowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jajko

    8 sztuk
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

MASA

  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • masło

    1,5 kostki
  • aromat kokosowy

  • wiórki kokosowe

  • kakao

    1 łyżka (do 1 warstwy masy)

PONCZ (do namoczenia biszkoptu)

  • herbata

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    z połowy owocu
  • cukier

    3 łyżki
  • likier kokosowy

    1,5 łyżki

DODATKI

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na smaczny, kokosowy tort z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje ;)

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy biszkopt.

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić.

Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy.

Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.

* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.

2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze):

Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę.

Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość.

Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję lub aromat kokosowy i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe.

Część masy mieszamy z kakao.

Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Dekorujemy wedle uznania :)

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.03.2015 19:41
Super torcik
Katarzyna59 17.03.2015 21:24
superowy torcik
Futka 16.03.2015 13:27
Serdecznie Wam dziękuję za wszystkie miłe komentarze :) Pozdrawiam ciepło :D
Mietek z20 16.03.2015 10:59
Przepysznie wygląda :)
iziona 15.03.2015 18:33
Boski torcik
wyattearp 15.03.2015 16:47
przepyszny
Triss 15.03.2015 16:17
Zjadłabym.:)
Zdzisław 15.03.2015 16:02
takie słodkości bardzo lubię
Justi2401 15.03.2015 14:45
Wygląda obłędnie :)
monika141 15.03.2015 11:52
pyszny torcik ,mniam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat