Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowo-cytrynowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 2 sztuki
woda 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
cukier puder 2 łyżki
śmietana kremówka 1 szklanka
biszkopty okrągłe ok. 100 gram
jabłka 5 średnich słodkie, twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowo-cytrynowy

Kroki postępowania

1
Z obu cytryn wycisnąć sok.
Krok 1 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
2
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych).
Krok 2 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
3
Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę, dodać do nich cukier. Zagotować i od razu wyłączyć gaz.
Krok 3 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
4
Do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić.
Krok 4 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
5
Biszkopty rozłożyć na spodzie średniej tortownicy (ok. 22 cm). Wylać na nie tężejącą masę jabłkowo-cytrynową. Odstawić do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
6
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją (wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki na pełną moc) i ostudzić.
Krok 6 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
7
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
8
Śmietanę wylać na jabłkowo-cytrynową masę, wyrównać powierzchnię. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin).
Krok 8 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto
9
Wierzch ciasta posypałam kakao granulowanym. Ciasto inspirowane deserem znanej polskiej firmy, ale bez użycia gotowca.
Krok 9 - Torcik jabłkowo-cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 02.04.2013 14:22
pyszności i piękności
Alex_M 07.03.2013 12:51
super sloneczny torcik :)
Katarzyna/kate1980 03.03.2013 22:56
ślicznie wygląda
fotoviderek 01.03.2013 09:07
Pyszny taki torcik :)
aginaa 28.02.2013 19:04
no jeszcze zdjecie glowne jest inna
Beatris 28.02.2013 14:13
O, edycja się zatwierdziła. Prawie dobrze, tylko jedno zdjęcie się podmieniło (tam gdzie wsypałam galaretkę) i zdjęcie gotowego deseru nie wstawiło się jako główne.
Beatris 28.02.2013 13:53
Zainteresowani niech obejrzą przepis w Galerii przepisów, tam dobrze wyświetla się opis przygotowania. Tutaj od dwóch godzin próbuję edytować i mam już dość.
anemon 28.02.2013 10:33
Twój torcik prezentuje się wyśmienicie, zdjęcie zachęca do zrobienia, dlatego czekam ma usunięcie usterek na ds i dalszą część Twojego przepisu.
cris04 27.02.2013 21:46
Bardzo ładnie wygląda, fajne połączenie smaków!
Beatris 27.02.2013 21:44
Henryko, opis przygotowania dodałam. Tylko po zmianie serwera coś chyba źle działa i nie wyświetla tych zdjęć z opisem przygotowania. Sprawdź inne przepisy "krok po kroku" dodane dzisiaj. Dlatego też nie dodawałam więcej żadnych przepisów, czekam na poprawę działania tej funkcji.
Henryka2 27.02.2013 21:11
Dlaczego nie ma opisu?
Cukiereczek13 27.02.2013 18:53
rewelacja :)
Monika-twin 27.02.2013 18:04
pycha,zwłaszcza ta warstwa cytrynowa :)
ewka1978 27.02.2013 17:50
smacznie wygląda tylko nie widzę sposobu wykonania
Pietruszka 27.02.2013 17:40
wygląda bardzo smacznie
KasiaK90 27.02.2013 16:11
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak