Torcik gruszkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • gruszki

  • czekolada

    2 tabliczki
  • bita śmietana

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik gruszkowy foto
Masło ucieramy z cukrem dodajemy 3 żółtka, mąkę i proszek ( wcześniej przesiane). Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do naszej masy. Wszystko razem mieszamy delikatnie i dajemy na blaszkę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C


( ciasto wyjdzie bardzo klejące, ale takie ma być)
Krok 2 - Torcik gruszkowy foto
Gruszki obrać i wydrylować. Wrzucić do wody z cukrem i gotować aż gruszki będą miękkie.

Syropu nie wylewamy będzie nam potrzebny do namoczenia ciasta.
Krok 3 - Torcik gruszkowy foto
Śmietanę 30% i śmietany w proszku ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy czekoladę wcześniej roztopioną w kąpieli wodnej i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Torcik gruszkowy foto
Ostudzone ciasto namaczamy naszym syropem gruszkowym. Smarujemy je cienko dżemem tak aby ciasto było tylko zakryte. Układamy gruszki i delikatnie nakładamy naszą masę.

Gotowe ciasto dajemy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 13.02.2014 16:16
Rewelacyjne ciacho.
Ola1young 05.02.2014 18:39
bardzo apetyczne ciacho
Dorian 08.01.2014 18:03
smaczne ciacho
Marzena34 04.01.2014 14:20
bardzo lubie gruszki,zabieram do mojej księgi
IwonaKa 29.12.2013 13:47
wygląda wyjątkowo apetycznie
EWI 02.12.2013 18:23
pychotka mniam
Milka100 30.11.2013 23:27
pyszna smaczności
IwonaDD 11.11.2013 16:23
pysznie wygląda
karolina1869 05.11.2013 18:21
pysznie wygląda
wojtus19 15.10.2013 09:13
Dobre i smaczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat