Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier drobny
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1/2 szklanki -
jajko
7 sztuk -
kakao
2,5 łyżki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
Masa śmietanowa:
-
cukier puder
1/2 szklanki -
śmietana kremówka
1 litr -
smietan-fiks
3 sztuki -
cukier waniliowy
16 g -
poncz
-
woda letnia
1 szklanka -
sok z cytryny
3 łyżki -
Ciasto orzechowe:
-
białko
5 sztuk -
cukier drobny
1 szklanka -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
miód naturalny
1 łyżka -
spirytus
2 łyżki -
orzechy włoskie
200 mielone
Sposób przygotowania
Masa: Śmietanę ubić na sztywno dodając śmietan fiks i cukier puder oraz cukier waniliowy. Składniki do ponczu wymieszać ze sobą .
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno ,dodawać porcjami cukier orzechy mąkę przesianą z proszkiem oraz miód,wylać na taką samą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia jak piekliśmy biszkopt i piec 30 minut w temp 175*
Przełożenie: Jedną część czekoladowego biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć jedną warstwą masy śmietanowej następnie przykrywamy ciastem orzechowym na to znów masa śmietanowa i biszkopt czekoladowy nasączamy znów ponczem ,na wierzch smarujemy ewentualnie resztą masy śmietanowej i dekorujemy polewą czekoladową . wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)