Torcik cukiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt
  • cukru

    0,5 szkl
  • cukru cynamonowego

    0,5 szk
  • cukru waniliowego

    1 łyżeczka
  • mąki pszennej

    1,5 szkl
  • kakao

    1 łyżka
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • startej cukinii

    200 g
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt
  • kremówka

    200 ml
  • cukru pudru

    1 łyżka
  • śmietan fix

    1 szt
  • olej

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik cukiniowy foto
Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Krok 2 - Torcik cukiniowy foto
Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę).
Krok 3 - Torcik cukiniowy foto
Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia.
Krok 4 - Torcik cukiniowy foto
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 03.03.2014 05:53
ciekawy,apetyczny torcik
Lis 20.01.2014 16:17
Ekstra pomysł na torcik:)
Renata22 09.01.2014 18:20
jest przepiekny i jaka ładna aranżacja;)
Krystyna32 09.12.2013 08:47
pyszny torcik
barbara11561 03.12.2013 11:15
Wygląda bardzo smakowicie:)
Łucja 02.12.2013 21:03
obłędny :) bardzo elegancki :)
Mniam 02.12.2013 10:17
Pyszne ciasto i do tego tak ładnie zaprezentowane-super!
Róża1 01.12.2013 22:33
śliczny torcik !! gratuluję pomysłu:-)
mufinka79 01.12.2013 20:18
Torcik wygląda obłędnie :)
Beata999 01.12.2013 20:04
Cukinia jako dodatek wpłynie dodatnio ,ciasto będzie wilgotne,podobnie jak z tartymi jabłkami ,tylko cukinia nie wnosi smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat