Przepis i sposób przygotowania na: Torcik chałwowy z nutą kawy
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i połącz delikatne z masą. Piec 35 min w 170°C. Tortownica 24. Po upieczeniu przecinamy na 3 części nasączamy kawą. Na dolny blat wykładamy warstwę dżemu.
2. Masa chałwowa: W 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy budyń i żółtko. Resztę soku zagotować z cukrem i pokruszoną chałwą. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i partiami dodać zimny budyń, zmiksuj. Połowę masy wyłóż na biszkopt.
3. Tak przekładamy pozostałe części biszkoptu.
4. Krem maślano-kawowy: Masło ucieram mikserem na puszysty krem. Do utartego masła wbijam 1 żółtko. Zmiksować. Dodać połowę cukru pudru oraz połowę kawy, zmiksować. Powtarzam czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru i kawy. Tak przygotowanym kremem dekoruje boki i górę ciasta. Boki udekorować wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi. Udekorować wg uznania