Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cappuccino

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 7 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kawa cappuccino 1 szkl
cukier 1,5 szkl
woda 8 łyżek

Masa

śmietanka 36% 700 ml
zagęstnik do śmietan 2 op
galaretka cytrynowa 1 op
cukier puder 2 lyżki

Poncz

capuccino 100 ml

Dodatkowo

wiórki czekoladowe
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cappuccino

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka wymieszane z wodą.
Następnie dodać produkty sypkie ( mąki, proszek, kawę cappucino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylac do 2 tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190stC.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół.
Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić.
Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać.
Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania.
3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki.
Udekorowac wg uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak