Torcik cappuccino

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    8 łyżek
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    3/4 l
  • śmietana 18 proc

    1/4 l
  • galretka pomarańczowa/cytrynow

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

  • cappuccino

    1 szklanka
  • jaja

    8 wiejskie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik cappuccino foto
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka- cały czas miksując na najwolniejszych obrotach a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Torcik cappuccino foto
Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części -tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.
Krok 3 - Torcik cappuccino foto
Przygotowujemy napar z kawy- ok.200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną, rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy- gdyby masa okazała się mało słodka możemy dodać cukru waniliowego.

Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą a następnie wykłądamy porcję masy- tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy *polewę.
Krok 4 - Torcik cappuccino foto
Polewa
1 tabliczka czekolady
150 ml kremówki. Gorącą kremówka zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 10.06.2016 22:53
oj dobry dobry:)) Sama znów bym zjadła:)
halina17 21.04.2016 19:47
Dobry torcik.
joanna30 01.10.2013 10:45
Chetnie zjadłabym kawałeczek do kawki :)
Stenka 01.10.2013 08:25
apetycznie wygląda
2milutka 01.10.2013 07:36
na pewno pyszny!
monisia1977 01.10.2013 07:05
super ciacho
sylwia_mc 01.10.2013 07:01
wygląda obłędnie
AGNIESZKA144 01.10.2013 06:21
super ciasto
misia53 01.10.2013 01:58
mam ciągoty do słodkiego i nic na to nie poradzę...
Lis 01.10.2013 01:18
Wygląda zachwycająco:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat