Torcik <b>KAROTKA</b>

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok przecierowy marchewkowy

    1 litr
  • galaretka pomarańczowa

    4 szt.
  • biszkopty okrągłe

    2 op.
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • sok marchewkowy świeży

    300 ml
  • woda

    100 ml
  • mleko skondensowane

    200 ml
  • Zagęstnik ''Śnieżka''

    1 op.
  • czekolada biała

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno foremki wyłożyć jedną porcją biszkopcików.
Galaretki pomarańczowe (2 op.) zalać 1/2 szklanki soku przecierowego i wymieszać.
Pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Połączyć z zimnym przecierem marchewkowym i odstawić, aż zacznie krzepnąć.
Gęstniejącą masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Świeżym sokiem marchewkowym (1/2 szkl.) zalać pozostałe 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - pozostawić do ostygnięcia.

Na zastygniętej masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów.
Ubić na sztywno śmietanę i połączyć z galaretkami rozpuszczonymi w soku marchewkowym - chwilę ubijać.
Kiedy masa zacznie tężeć, wylać na biszkopty.

Utrzeć białą czekoladę na drobnej tarce.
Mleczko skondensowane (najlepiej odtłuszczone) ubić ze Śnieżką.
Pod koniec ubijania dodać startą czekoladę.

Masę rozprowadzić na zastygniętym torciku i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 21.08.2012 13:09
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat