Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik biszkoptowy z patelni z bitą śmietaną i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mąka 2 szklanki
masło roztopione 150 gram
sól szczypta
śmietana 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik biszkoptowy z patelni z bitą śmietaną i truskawkami

Jajka miksujemy razem z cukrem, aż powstanie puszysta, gładka masa. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu wlewamy masło.

Patelnie z niewielką ilością oleju mocno rozgrzewamy i wykładamy na nią 1/3 ciasta. Przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut. Gdy dół się przyrumieni delikatnie zsuwamy biszkopt na talerz i szybkim ruchem odkręcamy go do góry nogami nad patelnią, tak by nam się przekręcił. Znów przykrywamy i smażymy. Wykładamy na talerz do ostudzenia.

W taki sam sposób smażymy dwa kolejne placki.



Do przełożenia potrzebujemy:

500ml kremówki
2 łyżki pudru
śmietan-fix
truskawki



Kremówkę ubijamy razem ze śmietan-fixem i pudrem. Odkładamy 3 łyżki do posmarowania wierzchu tortu, a do reszty bitej śmietany dodajemy pokrojone truskawki.

Przekładamy blaty biszkoptowe i dekorujemy odłożoną bitą śmietaną i truskawkami.

Smacznego :)

Jest PRZEPYSZNE!!! :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 07.02.2013 11:24
Poezja smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak