Torcik bezowy Elfi expresowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spód bezowy

    3 sztuki
  • mandarynki

    1 puszka
  • litchi

    1 puszka
  • brzoskwinia

    1 puszka
  • śmietanka kremowa

    1 kartonik
  • fix śmietanowy

    2 opakoania
  • POSYPKA

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
Owoce odcedzam z soku. Mandarynki zostawiam ale brzoskwinie kroję w pół talarki a litchi w kosteczkę.
Krok 2 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
Porządnie schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno a pod koniec ubijania dodaję oba Fixy i nadal miksuję ale już na najniższych obrotach do połączenia składników. Na pierwszy spód smaruję warstwę kremu i układam gęsto Litchi. Kładę drugą bezę, delikatnie dociskam i ponownie smaruję kremem oraz kładę brzoskwinię i mandarynkę.
Krok 3 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
Na samą gorę kładę trzeci spód, rozsmarowuję resztę kremu i układam ozdobny wzór z owoców które nam pozostały. Polecam zupełnie na początku podzielić sobie nożem krem na 3 równe części :) wtedy będzie nam łatwiej położyć po równo krem na wszystkich warstwach.
Krok 4 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
Cały torcik przechowuję w chłodnym miejscu a najlepiej smakuje na następny dzień lub po kilku godzinach gdy swoje odstoi i beza delikatnie zmięknie. Oczywiście bezę można upiec własną :) Ja natomiast użyłam gotowej, wypiekanej w pobliskiej cukierni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 13.04.2013 21:27
No superowy ten torcik! Chętnie bym wzięła kawałeczek do kawy:)
Andrzej8 25.03.2013 20:22
wygląda wyśmienicie
SmakolykiJoanny 25.03.2013 15:33
Uwielbiam bezowe ciacha sama ostatnio nawet robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat