Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy Elfi expresowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód bezowy 3 sztuki
mandarynki 1 puszka
litchi 1 puszka
brzoskwinia 1 puszka
śmietanka kremowa 1 kartonik
fix śmietanowy 2 opakoania
POSYPKA

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy Elfi expresowy

Kroki postępowania

1
Owoce odcedzam z soku. Mandarynki zostawiam ale brzoskwinie kroję w pół talarki a litchi w kosteczkę.
Krok 1 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
2
Porządnie schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno a pod koniec ubijania dodaję oba Fixy i nadal miksuję ale już na najniższych obrotach do połączenia składników. Na pierwszy spód smaruję warstwę kremu i układam gęsto Litchi. Kładę drugą bezę, delikatnie dociskam i ponownie smaruję kremem oraz kładę brzoskwinię i mandarynkę.
Krok 2 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
3
Na samą gorę kładę trzeci spód, rozsmarowuję resztę kremu i układam ozdobny wzór z owoców które nam pozostały. Polecam zupełnie na początku podzielić sobie nożem krem na 3 równe części :) wtedy będzie nam łatwiej położyć po równo krem na wszystkich warstwach.
Krok 3 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto
4
Cały torcik przechowuję w chłodnym miejscu a najlepiej smakuje na następny dzień lub po kilku godzinach gdy swoje odstoi i beza delikatnie zmięknie. Oczywiście bezę można upiec własną :) Ja natomiast użyłam gotowej, wypiekanej w pobliskiej cukierni.
Krok 4 - Torcik bezowy Elfi expresowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 13.04.2013 21:27
No superowy ten torcik! Chętnie bym wzięła kawałeczek do kawy:)
Andrzej8 25.03.2013 20:22
wygląda wyśmienicie
SmakolykiJoanny 25.03.2013 15:33
Uwielbiam bezowe ciacha sama ostatnio nawet robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak