Sernik na zimno z czym tylko chcesz

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany

    800 dag
  • śmietanka kremowa

    0,5 l
  • cukier puder

    4 lyzki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 lyzki
  • czekolada mleczna

    3 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na poczatek powiem ze sernik ten mozemy podawac z czym chcemy i na czym chcemy:
Z czym: czyli z jakimis owocami -- ananas, brzoskwinie, maliny (najlepiej mrozone), truskawki, banany, itp
(do owocow ktore puszczaja sok, nalezy dodac wiecej zelatyny)
Na czym chcemy: moze to byc podstawa od biszkoptu, moga to byc herbatniki (np. be-be), biszkopciki
albo w przypadku pierwszego i drugiego z niczym.
Tak samo mozna zamiast czekolady mozna na wierzch zrobic galaretke (proponuje wtedy rozpuscic dwie sztuki)

A teraz wrocmy do przepisu:
Zagotowac wode. Zalac zelatyne 3/4 kubka woda i zostawic aby troche przestygla, co jakis czas mieszajac.
W tym czasie wlewamy smietanke i miksujemy gdy zacznie zmieniac konzystencje dodac cukier puder i miskowac dalej.
Perfekcja bedzie kiedy smietana bedzie tak ubita ze odwracajac garnek nie wyleci, ale mnie kilka razy sie nie udalo doprowadzic do takiego stanu i wcale ciasto przez to nie bylo gorsze, wiec spoko. Nastepnie do ubitej piany wrzucamy serki i nadal miksujemy, potem jeszcze zelatyne i gotowe. Tak przygotowana mase wylewamy na duza blache i wkladamy do lodowki zeby juz sie chlodzila.
Teraz zajmijmy sie czekolada. Do garnuszka wlewamy odrobine mleka, tak zeby tylko zakrylo dno i wrzucamy pokruszone czekolady, gdy zmienia sie w jednolita egzystencje dolewamy mleka, ale po malutku i mieszamy, jesli konzystencja nam sie podoba -- lejaca sie masa. Odstawiamy z gazu na doslownie piec minut i wylewamy na ciasto.
Mozliwe jest ze gorna warstwa ciasta zacznie topniec pod wplywem ciepla czekolady ale to nie szkodzi jak sie skrzepnie bedzie ok. I potem znow do lodowki na kilka godzin. I gotowe. Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IrenaM 28.02.2012 19:19
robiłam w sobotę wg. tego przepisu wyszedł super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat