Torcik bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    4
  • ciepłej wody

    8 łyżek
  • olej

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczk
  • budyń śmietankowy

  • masło

    125 g
  • banan

    2 szt.
  • ananas w puszce

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do okrągłej formy i piec około 35 minut w temperaturze 170oC.

Krem: Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem na jednolitą masę.

Biszkopt dzielimy na połowę. Smarujemy kremem. Układamy plastry banana i przykrywamy ciastem. Wierzch znowu smarujemy kremem. Układamy kawałki ananasa i posypujemy kakao. Odstawiamy na godzinę do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 22.07.2011 22:00
Na pewno pyszny.
halina17 29.05.2011 20:34
smaczny torcik
suzana 29.05.2011 20:12
super
iziona 29.05.2011 20:08
Smakowity torcik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat