Tomato bisque z sokiem z jabłek

Tomato bisque z sokiem z jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok jabłkowy

    100 ml
  • bulion drobiowy

    900 ml
  • cebula dymka

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • jabłka

    3 szt
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ksylitol

    do smaku
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • ryż jaśminowy

    3 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    10 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy oraz długim nożykiem wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane jabłka kroimy na jak najcieńsze plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Suszmy tak długo aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.

Cebulę dymkę oraz ząbki czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dymkę z czosnkiem . Cebulkę smażymy na złoty kolor a następnie dodajemy czosnek.

Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Patelnię z bulionem zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.

Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.

Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

16.02.2018 17:12
Bardzo ciekawa zupa, jeszcze takiej nie próbowałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat