Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • marchewka

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • cytryna

    4 plastry
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól do smaku

  • filet z dowolnej ryby

    40 dag-u mnie tołpyga

Sos

  • bulion drobiowy

    1 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 sztuki
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • cukier

    szczypta
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem równomiernie,oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny
Krok 2 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki,
Krok 3 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut.
Krok 4 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę.
Krok 5 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

13.10.2015 14:39
kolorowo na talerzu

Adamorek

26.03.2015 19:16
dobrze doprawiona rybka

marcia7

21.03.2015 18:26
sosik idealny do ryby z nutką cytryny

marzut

01.02.2015 18:36
super przepis

wyattearp

01.02.2015 18:29
rewelacja!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat