Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajek
5 -
mąki
1 szkl. -
cukru
1 szkl. -
proszku do pieczenia
1 tyżecz. -
octu
2 łyżecz. -
masa
-
mleko
0,5 l. -
cukru
1/2 szkl. -
cukier waniliowy
1 -
mąki pszennej
2 łyżki -
mąki ziemniaczanej
2 łyżki -
margaryny palmy
1 kostka -
Polewa:
-
masy krówki
1 puszka -
migdałów
1 paczka -
biszkopty okrągłe
2 opakowania
Sposób przygotowania
Żółtka dokładnie wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, i zostawić jak wyrośnie . Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wlać żółtka, dodać mąkę, wymieszać i upiec w tem. 180˚C.
MASA:
Odlać 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować . Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, a z pozostałego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną palmą. Na biszkopt nałożyć masę. Następnie układamy biszkopty, polewamy gotową masą krówką z puszki i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się