Tiramisu truskawkowe z limoncello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    1/2 kg
  • biszkopty okrągłe

    2 op.
  • mascarpone

    250 g
  • śmietanka

    100-150 ml
  • żółtka

    4 szt.
  • cukier waniliowy

    2 op.
  • cukier puder

    do smaku
  • cytryna

  • limonka

  • limoncello

    100-150 ml
  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Limoncello rozcieńczyć taką samą ilością letniej wody, dodać sok z limonki, nieco startej skórki i trochę cukru pudru do smaku.
Mascarpone rozetrzeć z żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Biszkopty nasączać w ponczu i układać w szerokim naczyniu.
Powinny powstać dwie warstwy biszkoptów.
Na pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów nałożyć 2/3 kremu, ułożyć na nim warstwę pokrojonych truskawek, nakryć pozostałymi biszkoptami i resztą kremu.
Przybrać truskawkami.
Posypać tartą czekoladą.
Schłodzić przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 05.07.2012 09:16
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
krokodyl 25.06.2012 19:30
no extra :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat