Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu Semifreddo
Przygotować formę keksową (około 20 cm lub dłuższą), wyłożyć folią spożywczą. Dzięki niej łatwiej wyjąć deser z formy.
Jaja na wszelki wypadek sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodać 3 łyżki amaretto, lub innego aromatycznego alkoholu.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy z sera i żółtek.
Espresso wystudzić, dodać 2-3 łyżki amaretto i zamoczyć w niej ciastka ze obu stron. Biszkopty ułożyć na dnie formy. Masę tiramisu wylać na biszkopty. Wierzch posypać gorzkim kakao, korzystając z sitka.
Formę wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjąć z formy i kroić nożem na kawałki o dowolnej wielkości.
Gotowe, smacznego!