Tilapia parowana z koperkiem i kolorowym pieprzem z marchewką i serowym sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba Tilapia

    4 małe filety
  • koperek

    4 łyżki
  • marchew

    3 szt
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • por

    5 cm
  • cebula biała

    2 szt
  • masło

    3 łyżki
  • por

    3 cm
  • serek topiony

    200 g
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • woda

    odrobina
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę kupiłam świeżą , odciełam skórę i przyprawiłam dolą pieprzem i koperkiem ,tak ułożyłam ją na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą i przykryłam przezroczystą miską , by widzieć jak się paruje , po 8 min jest gotowa .

Marchewkę scieramy na małych oczkach i doprawiamy , dodajemy poszatkowanego pora i śmietanę , mieszamy .

Sos serowy ;
Na maśle podsmażamy poszatkowaną cebulę z porem , nie rumienimy , bo nam kolor się zabrudzi sosu.
Następnie dodajemy serek i parmezan ,śmietanę i podgrzewamy chwilkę , blędujemy i redukujemy do żądanej konsystencji .

Podajemy według uznania ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
usmiech 22.10.2013 10:54
ciekawy przepis
olkaaa 19.10.2013 11:23
chętnie spróbuję
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 19:59
superowy przepis
aniagdz 03.10.2013 14:42
wypróbuję na pewno;)
Anna133 02.10.2013 10:13
lekka i smaczna rybka
Paolcia 02.10.2013 09:52
super wygląda :)
Aleksandra/Olcia 02.10.2013 09:14
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat