Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
koper ogrodowy 1 pęczek
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
wędzony łosoś 400 (norweski)
bez skóry 1 z łososia
łosoś 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
1. Mocno rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć świeżego łososia norweskiego na oliwie, po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
2. Do masy dodać pół pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy i odstawić aż do ostygnięcia.
3. Wyłożyć dno i boki naczynia do teryny paskami wędzonego łososia. Powinny wystawać ponad brzeg naczynia.
4. Dwa plastry łososia zachować, resztę zmielić i dodać do masy. Warstwę masy łososiowej ułożyć na dnie naczynia, przykryć plastrem łososia wędzonego, na tym ułożyć drugą warstwę masy łososiowej, kolejny plaster łososia wędzonego i jeszcze jedną warstwę masy.
5. Górę zakryć plastrami łososia wystającymi z naczynia. Kilka razy uderzyć naczyniem o blat, tak żeby całość dobrze się ułożyła. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:24
Na pewno smaczne danie.
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:19
wygląda apetycznie i zdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak