Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
koper ogrodowy
1 pęczek -
sól
do smaku -
pieprz czarny
do smaku -
wędzony łosoś
400 (norweski) -
bez skóry
1 z łososia -
łosoś
300 g
Sposób przygotowania
1. Mocno rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć świeżego łososia norweskiego na oliwie, po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
2. Do masy dodać pół pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy i odstawić aż do ostygnięcia.
3. Wyłożyć dno i boki naczynia do teryny paskami wędzonego łososia. Powinny wystawać ponad brzeg naczynia.
4. Dwa plastry łososia zachować, resztę zmielić i dodać do masy. Warstwę masy łososiowej ułożyć na dnie naczynia, przykryć plastrem łososia wędzonego, na tym ułożyć drugą warstwę masy łososiowej, kolejny plaster łososia wędzonego i jeszcze jedną warstwę masy.
5. Górę zakryć plastrami łososia wystającymi z naczynia. Kilka razy uderzyć naczyniem o blat, tak żeby całość dobrze się ułożyła. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się