Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • koper ogrodowy

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • wędzony łosoś

    400 (norweski)
  • bez skóry

    1 z łososia
  • łosoś

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
1. Mocno rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć świeżego łososia norweskiego na oliwie, po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
2. Do masy dodać pół pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy i odstawić aż do ostygnięcia.
3. Wyłożyć dno i boki naczynia do teryny paskami wędzonego łososia. Powinny wystawać ponad brzeg naczynia.
4. Dwa plastry łososia zachować, resztę zmielić i dodać do masy. Warstwę masy łososiowej ułożyć na dnie naczynia, przykryć plastrem łososia wędzonego, na tym ułożyć drugą warstwę masy łososiowej, kolejny plaster łososia wędzonego i jeszcze jedną warstwę masy.
5. Górę zakryć plastrami łososia wystającymi z naczynia. Kilka razy uderzyć naczyniem o blat, tak żeby całość dobrze się ułożyła. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 31.12.2013 15:24
Na pewno smaczne danie.
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:19
wygląda apetycznie i zdrowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat