Przepis i sposób przygotowania na: Terrina rybna
To samo zrobiłem z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem.
Stopiłem 2 łyżki masła , dodałem 2 łyżki wody , włożyłem listki szpinaku. Mieszałem podgrzewając 5 minut. Ostudziłem , posiekałem i połączyłem z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza . Ponownie tę część dorsza zmiksowałem.
Podłużną formę wysmarowałem resztą masła . Włożyłem masę z łososia , następnie masę z dorsza ze szpinakiem , na koniec masę z samego dorsza. Przykryłem folia aluminiową.
Formę wstawiłem do kąpieli wodnej , piekłem ok. 45 minut w temperaturze 180° C .
Po ostudzeniu wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
Sos : śmietankę połączyłem z winem i sokiem cytrynowym , zagotowałem , wymieszałem ze szczypiorkiem. Formę odwróciłem dnem do góry , terrinę wyłożyłem na półmisek . Podałem z sosem.