Tarte leczo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 młode sztuki
  • pomidory

    5-6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    100 gram
  • kiełbasa

    1 pęto
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

  • Bazylia suszona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • olej do smażenia

  • śmietana

    1-2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek mały
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarte leczo foto
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju.
Krok 2 - Tarte leczo foto
Między czasie pomidory kroimy w plasterki. Tak przygotowane dodajemy do gotowej cebuli. Chwilę razem smażymy.
Krok 3 - Tarte leczo foto
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierać jej ze skórki, ani usuwać nasion. Startą dodajemy do pomidorów. Całość podlewamy wodą (około 1 szklanka), wstępnie doprawiamy i dusimy.
Krok 4 - Tarte leczo foto
Paprykę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki ( lub kostkę).
Krok 5 - Tarte leczo foto
Tak przygotowaną wędlinę obsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy do niej przygotowane papryki i chwilkę razem smażymy.
Krok 6 - Tarte leczo foto
Gdy cukinia jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę z papryką. Razem chwilkę ogrzewamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku, zabielamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zagotowujemy i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
Dodając więcej wody do dania możemy w prosty sposób uzyskać cukiniową, rozgrzewającą zupkę. POLECAM!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 31.01.2017 22:50
Smaczne chętnie bym spróbowała;)
ben-ka 19.11.2015 07:46
Chętnie bym spróbowała.
goofy9 10.10.2014 14:09
świetny przepis, warto spróbować
Ela15 26.08.2014 11:36
świetne leczo
gusia1000 16.08.2014 23:44
Pomysłowo.
Anna133 07.08.2014 15:07
to musi obłędnie smakować, a jak sparwują się takie garnki ? bo chyba najlepsze do czyszczenia są ze szkła !
Megg 07.08.2014 12:41
lubię takie leczo, pycha
Wafelek2601 07.08.2014 09:27
Pyszności.
kasiaw 07.08.2014 08:49
bardzo lubię leczo więc z chęcią bym spróbowała
VioletoweKucharzenie 07.08.2014 08:48
takiego lecza jeszcze nie jadłam:-) wygląda apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat