Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik podstawowy
-
buraki czerwone
2,5 kg
Składniki marynaty
-
ocet
1/2 szklanki -
cukier
1/2 szklanki -
sól
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Tarte buraczki na zimę
Sałatkę z buraków na zimę warto mieć w swojej spiżarce! Buraki na zimę sprawdzą się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych wzbogacając je o dodatek warzyw. Do przygotowania takich buraczków potrzeba zaledwie 3 dodatków w postaci octu, cukru oraz soli.
Kroki postępowania

Buraki umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok.1 godziny, a następnie sprawdzić czy są dość miękkie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać.


Wszystko dokładnie wymieszać.

Słoiki włożyć do garnka i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.
Po ostudzeniu buraczki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Spodobał Wam się pomysł na buraczki na zimę do słoików? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przetwory, które opublikowane zostały w serwisie Doradca Smaku.
Mając takie zapasy wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania na zimno lub ciepło,do barszczu czystego i ukraińskiego.![]()
Komentarze (5)