Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarte buraczki na zimę

5.0
(84)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Buraki na zimę, które zamknięte zostały w słoiczku idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów. Sięgniecie po nie zawsze wtedy, gdy zabraknie Wam pomysłu na dodatek do obiadu. Świetnie pasują do dań mięsnych, szczególnie kotletów schabowych czy kotletów mielonych. 

Składniki:

Składnik podstawowy

buraki czerwone 2,5 kg

Składniki marynaty

ocet 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól 1 łyżka

Porada

Mając takie zapasy wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania na zimno lub ciepło,do barszczu czystego i ukraińskiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarte buraczki na zimę

Sałatkę z buraków na zimę warto mieć w swojej spiżarce! Buraki na zimę sprawdzą się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych wzbogacając je o dodatek warzyw. Do przygotowania takich buraczków potrzeba zaledwie 3 dodatków w postaci octu, cukru oraz soli. 

Kroki postępowania

1

Buraki umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok.1 godziny, a następnie sprawdzić czy są dość miękkie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać.

Krok 1 - Tarte buraczki na zimę foto
2
Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej.
Krok 2 - Tarte buraczki na zimę foto
3
Starte buraki przełożyć do większego naczynia/może to być garnek/wlać ocet,wsypać sól i dozować cukier,bo ilość cukru uzależniona jest od słodkości buraków.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Tarte buraczki na zimę foto
4
Tak przygotowane buraki nakładać do słoików,wytrzeć brzegi ręcznikiem papierowym i dobrze zakręcić.
Słoiki włożyć do garnka i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.
Po ostudzeniu buraczki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Krok 4 - Tarte buraczki na zimę foto

Spodobał Wam się pomysł na buraczki na zimę do słoików? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przetwory, które opublikowane zostały w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 04.02.2017 15:01
pyszne buraczki
IZABELA29 16.09.2016 21:44
Zabieram do siebie
misia53 11.10.2014 17:20
Taki zapasik to naprawdę dobra rzecz.
Alex_M 11.10.2014 16:22
pyszne zapasy na zimę :)
bhb8 11.10.2014 12:39
też ostatnio zaprawiałam buraczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak