Tarte buraczki na zimę

Tarte buraczki na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Buraki na zimę, które zamknięte zostały w słoiczku idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów. Sięgniecie po nie zawsze wtedy, gdy zabraknie Wam pomysłu na dodatek do obiadu. Świetnie pasują do dań mięsnych, szczególnie kotletów schabowych czy kotletów mielonych. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik podstawowy

  • buraki czerwone

    2,5 kg

Składniki marynaty

  • ocet

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarte buraczki na zimę

Sałatkę z buraków na zimę warto mieć w swojej spiżarce! Buraki na zimę sprawdzą się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych wzbogacając je o dodatek warzyw. Do przygotowania takich buraczków potrzeba zaledwie 3 dodatków w postaci octu, cukru oraz soli. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarte buraczki na zimę foto

Buraki umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok.1 godziny, a następnie sprawdzić czy są dość miękkie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać.

Krok 2 - Tarte buraczki na zimę foto
Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej.
Krok 3 - Tarte buraczki na zimę foto
Starte buraki przełożyć do większego naczynia/może to być garnek/wlać ocet,wsypać sól i dozować cukier,bo ilość cukru uzależniona jest od słodkości buraków.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Tarte buraczki na zimę foto
Tak przygotowane buraki nakładać do słoików,wytrzeć brzegi ręcznikiem papierowym i dobrze zakręcić.
Słoiki włożyć do garnka i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.
Po ostudzeniu buraczki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.

Spodobał Wam się pomysł na buraczki na zimę do słoików? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przetwory, które opublikowane zostały w serwisie Doradca Smaku.

ben-ka
Mając takie zapasy wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania na zimno lub ciepło,do barszczu czystego i ukraińskiego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

dodi 04.02.2017 15:01
pyszne buraczki
IZABELA29 16.09.2016 21:44
Zabieram do siebie
misia53 11.10.2014 17:20
Taki zapasik to naprawdę dobra rzecz.
Alex_M 11.10.2014 16:22
pyszne zapasy na zimę :)
bhb8 11.10.2014 12:39
też ostatnio zaprawiałam buraczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat